Mesi ja suhkur on kaks kõige sagedamini kasutatavat magusainet. Mett peetakse sageli tervislikumaks valikuks, kuid kas see on tõesti nii?
Nii mesi kui ka suhkur lisavad söögikordadele ja suupistetele magusust. Kuid neil on erinevad maitsed, tekstuurid ja toitumisprofiilid.
See artikkel uurib nii mee kui ka suhkru eeliseid ja puudusi tervisele ja toitumisele.
Mesi ja suhkur on mõlemad süsivesikud, mis koosnevad kahest suhkruliigist: glükoos ja fruktoos.
Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks, kattes reeglina umbes pool organismi energiavajadusest. Kõik süsivesikud (sh süsivesikulised kiudained) kokku peaksid andma täiskasvanutel ja üle kahe aasta vanustel lastel 50-60% päevasest soovituslikust toiduenergiast. Süsivesikutest saadav energia pärineb peamiselt suhkrutest ja tärklisest, vähem kiudainetest ja polüoolidest.
Meie organism, eriti aga aju, vajab pidevat glükoosiga varustamist, et tagada efektiivne toimimine
Mesi ja suhkur on mõlemad süsivesikud, mis koosnevad kahest suhkruliigist: glükoos ja fruktoos.
Rafineeritud fruktoosi, mida leidub magusainetes, metaboliseerib maks ja seda on seostatud:
- rasvumuse
- rasvamaksa haiguse
- ja diabeediga
Nii fruktoos kui ka glükoos lagunevad organismis kiiresti ja võivad põhjustada veresuhkru taseme tõusu.
Glükoosi ja fruktoosi proportsioonid mees ja suhkrus on erinevad:
- suhkur on 50% fruktoosi ja 50% glükoosisisaldust
- mesi sisaldab 40% fruktoosi ja 30% glükoosi
Ülejäänud mesi koosneb:
- Vesi
- õietolm
- mineraalid, sealhulgas magnesium ja kaalium
- vitamiinid, valgud
(allikas: mesionhea.ee)
Need lisakomponendid annavad meele mitmeid eeliseid.
Suhkur on glükeemilises indeksis (GI) kõrgem kui mesi, mis tähendab, et see tõstab veresuhkru taset kiiremini. Selle põhjuseks on selle suurem fruktoosisisaldus ja mikroelementide puudumine.
Kuid mesi on veidi rohkem kaloririkas kui kui suhkur, seega mett läheb vaja vähem. Mõlemad magusained võivad liigse kasutamise korral põhjustada kehakaalu tõusu.
Mee eelised
Mett on kasutatud juba iidsetest aegadest nii magusaine kui ka ravimina.
See on viskoosne vedelik, mida toodavad mesilased ja mille värvus varieerub õlgkollasest tumepruunini. Mesilased koguvad lilledest nektarit ja segavad seda ensüümidega, et moodustada mett ning säilitavad kärgedes, et hoida seda värskena.
Meel on mitmeid eeliseid:
Rohkem toitaineid ja vähem töödeldud kui suhkur
Mesi varieerub oma toiteväärtuses sõltuvalt selle valmistamiseks kasutatud nektari päritolust. Üldiselt sisaldab see kohaliku õietolmu jälgi koos teiste ainetega, nagu:
- Aminohappeid
- Antioksüdante
- Ensüüme
- Mineraale
- Vitamiine
Osad uuringud näitavad, et tumedas mees on rohkem antioksüdante kui heledas
Samuti töödeldakse mett vähem kui suhkrut Kõige parem on nn toores mesi mis sisaldab rohkem antioksüdante ja ensüüme, enamus Eestis müüdavast meest ongi nn toores mesi
Köha vähendav toime
Mõned uuringud näitavad, et mesi on loomulik viis köha leevendamiseks lastel.
A 2007. aasta uuring leidis, et lapsed, kellel on bronhiit kellele anti tumedat mett, kogesid suuremat sümptomite leevenemist kui need, kes võtsid platseebot. Kuid kasu polnud alati nii ühene
Veel uuemad uuringud viitavad sellele, et mesi on köha jaoks parem kui üldse mitte ravi, kuigi mõned ravimid pakuvad suuremat sümptomite leevendamist.
Allergia leevendamine
Aruanded näitavad, et omamaine mesi võib aidata vähendada hooajalisi allergia sümptomeid.
Üks 2011a. tehtud uuring tulemus leidis,et kase õietolmu allergiaga inimesed, kes võtsid kase õietolmu mett, kogesid:
- sümptomite vähenemine 60% võrra
- 70% vähem päevi raskete sümptomitega
- kaks korda rohkem päevi ilma sümptomiteta
Samuti suutsid nad vähendada oma antihistamiini tarbimist 50 protsenti võrreldes kontrollrühmaga.
Neid eeliseid võisid veelgi süvendada mee antioksüdantne ja põletikuvastane kasu.
Samuti on üks allergiate ravi keha desensibiliseerimine reaktsioonidele, lisades korduvalt väikeses koguses allergeene. Kooskõlas sellega võib kohalik mesi sisaldada hooajalist allergiat põhjustavate õietolmude jälgi.
Välispidine kasutamine
Mesi on paikselt kasutamisel näidanud kasu, kuna sellel on antimikroobsed omadused:
- Haavade paranemine: Uuringud viitavad , et mesi pakub märkimisväärset kasu krooniliste haavade, haavandite ja põletuste loomulikus ja ohutus ravis.
- Seborreiline dermatiit: toores mesi oli märkimisväärselt parandada seborrheilist dermatiiti, mis on sügelev ja helbeline peanaha seisund. Samuti vähenes mee iganädalane kasutamisel juuste väljalangemist
Lihtsam seedida
Mesi on lihtsam seedidakui suhkrut meie seedesüsteemis.
Kuna mesilased lisavad meele ensüüme, on suhkrud juba osaliselt lagunenud, muutes seedimise lihtsamaks.
Mõned kõige levinumad meega seotud puudused ja riskid on järgmised:
Kõrge kalorite arv
Üks supilusikatäis mett sisaldab 64 kalorit, mis on kõrgem kui suhkur 49 kalorit
Imiku botulismi oht
Alla 12 kuu vanustele imikutele ei ole ohutu mett anda. Mee bakteriaalsed eosed võivad põhjustada imikut botulism, mis on haruldane, kuid potentsiaalselt eluohtlik haigus.
Eosed, mis põhjustavad imikutel botulismi, on vanematel lastel ja täiskasvanutel ohutud. Imiku botulismi sümptomid on järgmised:
- kõhukinnisus
- üldine nõrkus
- Nõrk nutt
Mõju veresuhkrule ja haigestumise riskile
Mesi avaldab veresuhkru tasemele sarnast mõju kui suhkur. See on eriti problemaatiline diabeediga inimestele ja insuliini resistentsetele.
Liiga palju mett võib põhjustada veresuhkru probleeme ka tervetel inimestel, suurendades riske:
- kaalutõus
- 2. tüüpi diabeet
Suhkur pärineb suhkruroost või suhkrupeedist. Kuigi see on saadud looduslikest ainetest, vajab suhkur palju töötlemist, enne kui see muutub lõplikuks tooteks.
Suhkruid on mitut tüüpi, sealhulgas:
- pruun
- muscovado
- Pulbristatud
- toores
- turbinado
- valge
Kõik need suhkru vormid koosnevad glükoosist ja fruktoosist, mis moodustavad suhkru, mida nimetatakse sahharoosiks.
Suhkrus ei ole toitaineid. Kuid pruunil suhkrul, mis on valge suhkru segu ja suhkrutootmise kõrvalsaadus, mida nimetatakse melassiks, võib olla mõningaid mikroelemente.
Suhkru kasutamisega seotud peamised eelised on järgmised:
Madalam kalorsus kui meel
Suhkur sisaldab 49 kalorit supilusikatäis, samas kui mesi on 64. Kuid mesi on magusam kui suhkur, seega võib sama magususe saavutamiseks olla mett vaja vähem.
Odav ja pikk säilivusaeg
Suhkur on odav, kergesti kättesaadav ja pika säilivusajaga. Samuti muudab see paljud toidud maitsvamaks ja seega on see atraktiivne poekaupp.
Suhkru tarbimisega on seotud mõned puudused ja riskid.
Glükeemilises indeksis kõrgem kui mesi
Suhkur võib tõsta vere glükoosisisaldust kiiremini kui mesi. See toob kaasa kiire energiapurske, millele järgneb järsk langus, mida iseloomustab väsimus, peavalud ja keskendumisraskused.
Suurenenud südamehaiguste ja 2. tüüpi diabeedi risk
Kaalutõus ja rasvumine on seotud kõrge suhkru tarbimisega, suurendades haiguse riski.
Rohkem probleeme maksaga
Kuna maks peab metaboliseerima rafineeritud fruktoosi, võivad maksafunktsiooniga seotud probleemid esineda suure suhkru tarbimise korral. Nende hulka kuuluvad:
- alkoholivaba rasvmaksahaigus (NAFLD)
- kolesteroolitaseme reguleerimine
- rasvumus
Probleemid hammastega
Hambakaaries või augud arenevad kiiremini kõrge suhkrusisaldusega toitude tarbimisega.
Muutused soolestiku bakterites
Kõrge suhkrusisaldusega dieet on seotud vähem tervisliku ja soolestiku bakterite mitmekesisusega. Samuti võib see suurendada krooniliste haiguste riski.
Raskem seedida kui mesi
Nagu varem öeldud, ei sisalda suhkur ensüüme, mida mesi teeb, seega on seda raskem seedida.
On võimalik tarbida liiga palju nii mett kui ka suhkrut. Ületarbimise riskid on samad ka mõlema puhul. Peamised mured on järgmised:
- kaalutõus
- suurenenud haigestumisoht
- veresuhkru piigid ja krahhid
- suurenenud hammaste lagunemise oht
Seetõttu tuleks mõlemat toodet kasutada mõõdukalt. Üldjoontes mesi on tervisele kasulik,
Kui valite suhkru asemel mett, valige kindlasti töötlemata mett, mis sisaldab rohkem toitaineid, ensüüme ja antioksüdante.
Kasutatud materjale: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317728
VÄRSKE 2024. AASTA MESI NÜÜD SAADAVAL!
VÄRSKE
2024.aasta mesi on nüüd saadaval!
Mõts TASUTA kaasa!!
Kevadväsimuse vastased komplektid
Taruvaigu tervisekomplektid -
Immuunsuse ja energialaeng!